Protejeaza-te impotriva efectelor inundatiilor
De cele maimulte ori, masuri simple pot face o mare diferenta in cazul inundatiilor.
Nu-ti fa casa in zona inundabila!
Afla riscul de inundatii al zonei tale si inaltima fata de nivelul marii.
Consulta informatii de specialitate pentru a afla riscul de inundatii al zonei tale, poti contacta Biroul pentru Gestionarea Situatiilor de Urgenta, Biroul Serviciului National de Meteorologie, sau Departamentul de Planificare si Zonare.
Afla elevatia proprietatii tale comparativ cu barajele si raurile inconjuratoare. Te va ajuta sa-ti dai seama daca prognozele de inundatiile iti vor afecta casa.
Concepe un plan de inundatii
Un plan de familie te va ajuta sa gestionezi astfel de situatii.
Dezvolta un plan de evacuare. Toti din familia ta trebuie sa stie unde sa se duca in cazul in care trebuie sa plece. Un plan facut in ultimul moment este de cele mai multe ori pripit si confuz.
Discuta despre inundatii cu familia ta. Toti trebuie sa stie ce sa faca in cazul in care membrii familiei nu sunt impreuna. Discutarea despre inundatii din timp ajuta la reducera fricii si a ingrijorarii si permite tuturor sa stie cum sa reactioneze.
Informatii utile de reactie in caz de inundatie
- Du-te cat mai sus. Daca se misca rapid, chiar si apa adanca de numai 10 centimetri te poate dobori. Multi oameni sunt dusi la vale in timp ce incearca sa treaca prin apa, rezultand in ranire sau moarte.
- Stai departe de zonele inundate. Chiar daca pare sigur, apele mai pot inca sa creasca.
- Nu incerca sa mergi, sa inoti, sa conduci sau sa te joci in apa. De la suprafata nu poti vedea cat de repede se misca apa sau daca sunt gauri sau moloz dedesubt.
- Daca esti intr-un vehicul si esti inconjurat de ape, incearca sa iesi si sa te indrepti catre zone mai inalte. Masinile pot fi duse la vale de un metru de apa.
- Ai grija la serpi in zonele inundate. Inundatiile scot serpii din vizuini.
- Stai departe de malurile paraielor si suvoaielor din zonele recent inundate. Malurile ude pot fi instabile din cauza ploilor torentiale si pot sa cedeze brusc.
- Copii sa nu se joace langa apa adanca, santuri, rape sau canale de scurgere. Este foarte usor sa fie dusi la vale de ape.
- Arunca toata mancarea care a intrat in contact apa. Apa contaminata contine bacterii si microbi. Mancarea expusa la apa te poate imbolnavi foarte rau.
Cum sa-ti protejezi proprietatea?
- Pastreaza asigurarile, documentele si alte obiecte valoroase intr-un seif. S-ar putea sa ai nevoie de acces rapid si usor la aceste documente. Pasteaza-le intr-un loc sigur care e mai putin probabil sa fie deteriorat in timpul unei inundatii.
- Nu construi intr-o zona inundabila, decat daca iti inalti si iti consolidezi casa. Cateva comunitati nu permit construirea in zone inundabile cunoscute. Daca nu este nici o restrictie, si construiesti intr-o zona inundabila, ia masuri de precautie, astfel incat casa sa-ti nu fie avariata in timpul inundatiilor.
- Pune-ti cuptorul, boiler-ul si panoul electric la etaj sau in pod daca sunt in zone ale case care pot fi inundate. Astfel vei preveni avarierea lor. Un boiler functional s-ar putea sa fie cea mai buna sursa de apa proaspata dupa o inundatie.
- Instaleaza supape in canalizare, pentru a preveni apa sa intre in tevile casei tale. In ultima instanta, atunci cand esti amenintat de inundatii, foloseste dopuri pentru astupa dusuri, cazi sau bazine.
- Sigileaza peretii din subsoluri cu compusi rezistenti la apa pentru a evita scurgerile prin crapaturi.
- Contacteaza biroul local pentru gestionarea situatiilor de urgenta pentru mai multe informatii despre optiunile de protectie impotriva inundatiilor. Biroul local pentru gestionarea situatiilor de urgenta poate furniza mai multe resurse si informatii despre modul in care se pot limita pagubele.