Inundatiile afecteaza Romania an de an
In fiecare an, in Romania, inundatiile produc pagube importante!
Inundatiile nu sunt insa o problema specifica Romaniei ci este factorul principal de pagube materiale in intreaga lume. La nivel European exista un plan pus in aplicare de a minimaliza efectele inundatiilor. Masurile insa sunt de lunga durata si vizeaza in principal doar cauzele majore.
Inundatiile fulger
Inundatile fulger - harta de risc
Inundatiile rapide (denumite fulger) se produc in maxim sase ora dupa ploaie, sau in urma unor revarsari bruste de apa si poate prinde oamenii nepregatiti. Deobicei nu va fi nicio o avertizare despre aceste inundatii bruste si mortale. Daca traiesti in zone predispuse la inundatii rapide, planifica de pe acum sa iti protejezi familia si proprietatea.
Pe masura ce terenul este transformat din campii si paduri in drumuri si parcari, solul isi pierdera capacitatea de a absorbi apa. Urbanizarea mareste scurgerea de doua pana la sase ori fata de terenul natural. In timpul perioadelor de inundatie urbana, strazile pot deveni rauri rapide, in timp ce subsolurile si viaductele devin capacane mortale in timp ce sea umplu cu apa. Mai multi factori contribuie la inundatii. Doi factori cheie sunt intensitatea si durata precipitatiilor. Intensitatea este rata de precipitatii si durata este cat timp dureaza ploaia. Topografia, conditiile solului si acoperirea pamantului joaca si ele un rol important.
Majoritatea inundatiilor fulger sunt provocate de furtuni lente care se deplaseaza incet, de furtuni care trec de mai multe ori peste aceeasi zona sau de ploi torentiale produse de uragane si furtuni tropicale. Inundatiile, pe de alta parte, pot creste incet sau repede, dar de obicei se extind pe mai multe ora sau zile.
Topirea zapezilor
Primavara se poate intampla ca in caz de incalzire rapida topirea zapezilor sa genereze inundatii. In combinatie cu blocaje de gheata si precipitatii, topirea zapezilor poate amplifica efectele adverselor.